Nieuws

Wim Tilburgs, Corine Heijneman diabetes

Je leefstijl als medicijn!

Tom Staal sprak tijdens Doorskaveren met Wim Tilburgs, Corine Heijneman en Robert Danse.

In de horeca wordt overal rekening mee gehouden. Er is iets te vinden voor mensen met een glutenallergie, mensen die lactose-intolerant zijn en mensen met andere productallergieën of intoleranties. Maar is er iets speciaal voor mensen met diabetes? In de horeca hoor en zie je er weinig over.

Tom besprak het met Wim Tilburgs, voorzitter, leefstijlcoach en e-health consultant bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Wim is een veteraan; in 2006 stortte zijn wereld in. Er werd PTSS bij hem vastgesteld, hij kreeg een burnout, zijn tanden vielen uit en hij werd steeds zieker. In 2014 werd diabetes type 2 bij hem vastgesteld. Vanaf dat moment gooide hij zijn leven om, maar hoe heeft hij dat precies gedaan? Op welke manier helpt en coacht hij nu andere mensen met diabetes? 

Corine Heijneman is secretaris en projectleider bij Diabetes 1 In Eigen Hand van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Diabetes 1 In Eigen Hand baseert zich op het werk van de Amerikaanse arts dr. Bernstein. Hij heeft op basis van onderzoek een koolhydraatarm eiwitrijk voedingspatroon ontwikkeld en een protocol dat leidt tot een voorspelbaar diabetesmanagement. Corine's twee jonge kinderen zijn allebei gediagnostiseerd met diabetes type 1. Zij heeft voor haar kinderen een levensstijlmethode ontwikkelt met betrekking tot koolhydraatarm eten.

Robert Danse is kok van beroep. Hij heeft diabetes type 2, Robert ging van een pilletje naar een spuitje naar veel insuline spuiten per dag. Hij wilde dit absoluut niet en veranderde zijn voedingspatroon, waardoor hij nu bijna geen medicijnen meer slikt. Hoe combineert hij zijn onregelmatige leven en beroep met diabetes en hoe kwam hij erachter dat hij diabetes had? Tom vroeg het hem!

Maandelijks praat en proeft hij een uur lang samen met gasten uit de culinaire wereld. In ‘Doorskaveren’ komen bijzondere verhalen van bijzondere mensen samen. Van gerenommeerde chefs tot makers van Italiaanse kazen en van bedenkers van duurzame veganistische kebab tot mensen die met eten hun diabetes onder de duim krijgen.

Tom Staal
Staal is vooral bekend als parlementair verslaggever. Al jaren legt hij het vuur aan de schenen van onze politici. Dit is de andere kant van Tom. Al sinds hij groot genoeg is om bij het aanrecht te kunnen, is hij bezig met eten. Naast zelf koken, gaat hij regelmatig op bezoek bij bijzondere producenten in binnen -en buitenland.

Het radioprogramma ‘Doorskaveren’ is het verlengstuk van het online culinaire platform ‘Skaveren’ (jongerentaal voor eten) van Staal.

‘Doorskaveren’ is iedere eerste maandag van de maand tussen 18:00 en 19:00 uur te beluisteren op GoodLIFE Radio. Het programma is naderhand terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast kanalen.

Luister live