Nieuws

Doorskaveren 07032023

'Chef van Grond tot Mond'

Tom Staal ging in gesprek met Rik Binnendijk en Anniek Risseeuw in Doorskaveren.

Chef van ‘Grond tot Mond’, Rik Binnendijk, werkt bij de Urban Farm Stadsjochies en kweekt daar kruiden, groenten, cressen en eetbare bloemen. Vele gerenommeerde restaurants laten door hem hun groente verbouwen.

Van onze boeren wordt verwacht dat ze een omslag gaan maken naar duurzame en biologische landbouw. Hoe kunnen ze dat doen en wat is nou precies een biologische voedselketen, een voedselbos en kringlooplandbouw? Termen die je vaak hoort, maar je misschien nog geen voorstelling bij kunt maken. Uiteraard willen we weten wat we ermee kunnen maken en of het lekker is. Rik verbouwt niet alleen maar kookt er ook mee. Letterlijk een chef die het hele proces van grond tot in je mond kent.

Ook sprak Tom met Anniek Risseeuw, mede eigenaar van voedselbos Beheerlyckheid. Het voedselbos Beheerlyckheid is ontstaan omdat ze wat terug wilde geven aan de aarde waardoor het gezonder wordt en de generaties die nog komen ook een mooi leven op deze aarde kunnen hebben. Wat is het verschil tussen een voedselbos en een urban farm?

Maandelijks praat en proeft hij een uur lang samen met gasten uit de culinaire wereld. In ‘Doorskaveren’ komen bijzondere verhalen van bijzondere mensen samen. Van gerenommeerde chefs tot makers van Italiaanse kazen en van bedenkers van duurzame veganistische kebab tot mensen die met eten hun diabetes onder de duim krijgen.

Tom Staal
Staal is vooral bekend als parlementair verslaggever. Al jaren legt hij het vuur aan de schenen van onze politici. Dit is de andere kant van Tom. Al sinds hij groot genoeg is om bij het aanrecht te kunnen, is hij bezig met eten. Naast zelf koken, gaat hij regelmatig op bezoek bij bijzondere producenten in binnen -en buitenland.

Het radioprogramma ‘Doorskaveren’ is het verlengstuk van het online culinaire platform ‘Skaveren’ (jongerentaal voor eten) van Staal

‘Doorskaveren’ is iedere eerste maandag van de maand tussen 18:00 en 19:00 uur te beluisteren op GoodLIFE Radio. Het programma is naderhand terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast kanalen.

Luister live